Wendbaar en ook gestructureerd

Organisaties gaan gebukt onder voortdurende bedreiging, zien concurrentie uit onverwachte hoek opdoemen, dienen continu een antwoord klaar te hebben op disruptieve nieuwkomers. Kortom, organisaties moeten wendbaar zijn. In dat licht wordt vaak gesproken over een agile werkwijze, over de noodzakelijke snelheid om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan.

Want klanten willen producten en diensten met toegevoegde waarde, relevante service, acute oplossingen, niet morgen of vandaag, maar nu. Is agile het ultieme antwoord? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Sommige projecten vragen ook om projectplannen waarin helder en concreet staat beschreven wat het einddoel is, hoe we daar denken te komen, tegen welke kosten en in welke tijd.
Nu kun je zo’n project opdelen in een aantal korte iteraties en elke twee weken nagaan wat het meest belangrijke werk is. En die werkwijze blijven herhalen.

Maar een iteratieve, kort-cyclische werkwijze is niet per definitie een garantie voor het behalen van het einddoel. Denk aan het aanleggen van een brug in een drukke verkeersader, of aan de complete vervanging van een verouderd IT-systeem in een omvangrijke organisatie. Een zakenrelatie van me vertelde over een project bij een overheidsorganisatie waarvan het geplande budget inmiddels al is vervijftienvoudigd!

Met een uniforme, erkende projectmanagementmethodiek als PRINCE2 weet u budgetoverschrijdingen te voorkomen, werkt u planmatig toe naar voorgenomen resultaten en behaalt u de eindstreep gegarandeerd. Gestructureerd projectmanagement is juist ook in deze tijd van grote toegevoegde waarde, ook in combinatie met een agile werkwijze. Kijk alleen maar naar aanbestedingstrajecten, of het aannemen van nieuwe medewerkers. Een terugkerende voorwaarde is een Prince2-certificering. Een agile mindset is daarbij geen bezwaar.

 

Michael Miesen

Managing Director Metier Academy Benelux

Geplaatst in Geen categorie.